Followers

Monday, April 11, 2011

Stretch mark - punca dan cara mengatasi

Sambil-sambil menunggu sang wiraku disental dan dicuci, aku belek-belek majalah lama yang disediakan di tempat menunggu. Bosan juga kalau tunggu lama-lama tanpa berbuat apa-apa. Lalu, satu persatu majalah yang ada aku belek-belek.
Sampai pada satu halaman kesihatan, bertajuk " Kesan regangan pada kulit - bagaimana mengatasinya" ...gitulah lebih kurang bunyinya. Majalah Mingguan Wanita tahun 2004  lagi ni :). Berguna juga walaupun dah lama. Pandai betul tuan punya kedai cuci ni mengeksploitasi bahan bacaan lama.
Ok, apa yang disebut dalam rencana ringkas ini?
Regangan/kulit tegang hingga meninggalkan kesan "stretch mark" pada kulit berpunca dari pembesaran badan yang mendadak. Ia kerap berlaku pada ibu yang sedang hamil. Ia juga berlaku sekiranya wujud ketidakseimbangan hormon dalam badan, kesan pengambilan steroid, dan juga pada mereka yang kekurangan ZINK dalam diet harian.
Cara mengatasi:
1. Amalkan pemakanan seimbang dan lebihkan makanan yang mempunyai zink bagi memperbaiki sel kulit. Juga perlukan makanan yang mempunyai Magnesium dan B6 untuk serapan optimum. Pilihan lain sekiranya susah sangat nak makan makanan yang cukup zink, Mg dan B6, ambillah multivitamin yang mempunyai komponen tersebut.
2. Sapu krim pelembap pada kulit. Kebiasaannya krim yang mengandungi Vitamin E dan C.
3. Banyakkan juga mengambil vitamin C. Vitamin C mengandungi kolagen yang memelihara keanjalan kulit.
Langkah pencegahan:
Mencegah sentiasa beribu kali lebih baik dari merawat. Antara tips yang diberi untuk mencegah kemunculan 'stretch mark' hodoh yang menjadi mimpi ngeri setiap wanita terutamanya adalah:
1. Bagi ibu hamil, amalkan pengambilan makanan tambahan yang mengandungi zink. Ia penting untuk ibu dan baby.
2. Minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari.
3. Amalkan pemakanan seimbang, sihat dan berkhasiat untuk mengelakkan penambahan berat badan yang mendadak.
4. Lakukan senaman.
5. Pakai pakaian dalam yang sesuai - tidak terlalu longgar/ketat.
* Shaklee mempunyai Vitalea (multivitamin), Vitamin C, Vitamin E, B-complex, Zink complex yang boleh membantu anda mendapatkan makanan tambahan yang diperlukan.
Hubungi saya untuk maklumat lanjut. 019-9598249 atau tuankalsum [at]gmail.com.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...