Soya ada pelbagai jenis. Macam-macam jenis soya yang ada di pasaran.
Ada dalam bentuk serbuk, kotak dan sebagainya. Adakah anda pernah
mengambil berat soal soya ini? Adakah soya yang anda ambil selamat? Tambah-tambah lagi sekarang ni mungkin anda pernah baca maklumat yang disebarkan melalui emel/blog/facebook akan risiko pengambilan soya.
YA, memang ada risikonya. Jom kita tengok checklist di bawah.. ADAKAH
SOYA ANDA SELAMAT?
Adakah kacang soya kegemaran anda…
- Ditanam secara organik?
- Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
- Mengandungi 9 asid amino penting?
- Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
- Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
- Diproses tanpa haba?
- Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?
Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka
inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan
ciri-ciri di atas.
Apakah penerangan di
sebalik ciri-ciri di atas?
KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja
kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi
nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!
KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk
menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia
menghasilkan toksin!
9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses
penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini
menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses
penting dalam tubuh.
KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL –
mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang
mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan
jisim tulang.
BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN –
menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.
KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan
kandungan proteinnya!
KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA)
– menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral
semula.
Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak
selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin anda
dah pernah baca tentang risiko penyakit kanser yang disebabkan oleh
soya.. seperti yang digembar-gemburkan.
Dapatkan soya yang berkualiti dan selamat..
… dari Shaklee, Energizing Soy Protein!
Bukan itu sahaja, ia juga sangat bagus untuk penyusuan susu ibu!
No comments:
Post a Comment