Followers

Friday, June 7, 2013

Santai Jumaat: Resepi buah labu untuk hujung minggu!

Assalamualaikum, Salam Jumaat yang penuh berkat.
 
Sesekali kita buat post santai ye ;). Boring makan vitamin je. Saya dok piker-piker apa makanan yang boleh disediakan wiken nanti. Nak yang simple tapi sedap.
 
"Ting!!!". Idea datang. hehe. Ada nampak lampu Philips yang menyala terang kat kepala.
Saya nak buat tema masakan LABU minggu ni. Kenapa labu?
 
Buah labu nampak sedap. Warnanya kuning keemasan dan salah satu buah yang mempunyai vitamin dan mineral ~ serba boleh gitu. Dan...labu juga merupakan buah (kalau boleh dikategorikan sebagai buah) yang menjadi kesukaan lelaki kesayangan, Rasullah SAW. Bukan calang-calang buah labu ni. Makanan sunnah tau.
 
Jadi, beberapa menu dalam kepala sekarang ni:
 
Sup labu (ala-ala sup cendawan tapi diganti dengan labu sebagai bahannya) cicah roti untuk sarapan pagi dan minum petang.
 
Oleh kerana buah labu ni biasanya montel-montel, sekali masak tak habis sebiji.
 
Jadi...resepi kedua mungkin cekodok labu atau bingka labu.
 
Dah terasa kesedapannya...yum yum.
 
*Labu yang menjadi salah satu bahan utama dalam Nutriferon Shaklee boleh meningkat imunisasi badan. Ianya sangat digalakkan untuk orang yang mudah jatuh sakit.
 
Apa menu anda wiken nanti ye? Kongsi-kongsi la ye. Kalau sudi share resepi...sat lagi saya terjah. Boleh tinggal komen beserta link resepinya :)
 
 
Selamat bekerja dan berhujung minggu!!!
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...